Barroso apeloval na rumunské politické strany, aby sa správali zodpovedne

17.09.2012 Celý región

Brusel 17. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) pripraví ešte do konca tohto roka správu o Rumunsku, v ktorej vyhodnotí, aké odpovede dostala na skôr sformulované obavy z vnútropolitického vývoja v balkánskej krajine, či tam došlo k obnoveniu potrebných demokratických pák a vyváženosti.

Po dnešnom stretnutí s rumunským premiérom Victorom Pontom o tom v komuniké informoval v Bruseli predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Podľa rovnakého zdroja Rumunsko musí jednoznačne preukázať svoje odhodlanie rešpektovať princípy právneho štátu, nezávislosti justície a rozhodnutí ústavného súdu.

Podobne ako po minulotýždňovom stretnutí s rumunským prezidentom Traianom Basescom vyzval Barroso aj tentoraz rumunské politické strany bez ohľadu na to, či sú pri moci alebo v opozícii, aby sa správali zodpovedne a zdržanlivo. Súčasne podčiarkol naliehavý význam obnovenia inštitucionálnej a politickej stability v krajine, čo je osobitne dôležité z hľadiska jesenných parlamentných volieb.

Najvyšší predstaviteľ EK upozornil aj na značný objem nevyužitých prostriedkov EÚ zo strany Rumunska a vyslovil sa za zlepšenie fungovania tamojšej verejnej správy.
 

Vyberte región